Skip to content
Oona Tynkkynen16.3.2021 15:10

Taukojumppaa ja vaihtelua - vinkit terveellisempään työelämään!

Oletko sinäkin kuullut sanonnan istuminen tappaa? Ja silti niin monet hetket työpäivästä menevät istuen tietokoneen ääressä ja palavereissa? Näin ei tarvitse olla. 

Istumisen ja arkiaktiivisuuden mittaamiseen laitteen kehittänyt Fibion Oy on yksi Yritystehtaan Hautomossa mukana olevista yrityksistäAi mikä Hautomo – lue lisää!  Yrityksen toinen perustaja, Olli Tikkanen paljasti meille totuuden terveellisestä tietotyönteosta. 

Istuminen tapaa – vai tappaako? 

”Istuminen ei itsessään ole ongelmallista, vaan se, että istutaan liian pitkiä jaksoja kerrallaan ja liian paljon päivän aikana kokonaisuudessaan. Kaikessa on hyvä pyrkiä tasapainoon. Nykyajan ongelma on, että tasapaino on mennyt liikaa istumisen puolelle”, Olli kertoo. 

Istumisen ongelma tulee sen passiivisuudesta. Elimistön päälihakset ovat istuttaessa passiivisena ja elimistö tekee tästä omat johtopäätöksensä ja säätää muun muassa aineenvaihdunnallisia entsyymejä pois päältä jo noin puolen tunnin paikallaan olon jälkeen. 

”Ongelmalliseksi tämä tulee pitkällä aikavälillä. Passiivinen istuminen nimittäin altistaa muun muassa tyypin 2. diabetekselle, ja koska energiankulutus on istuessa vähäistä, johtaa liika istuminen helposti ylipainoon.” 

Istuminen ei ole myöskään ergonomisesti se asento, mihin meidät on suunniteltu.

”Istuminen ei ole hyvä selälle eikä 90 asteen lonkkakulma ole ihmiselle luontainen. Istuessa tietyt lihakset ovat venyneinä ja tietyt lyhentyneinä. Tämän lisäksi istuminen, etenkin huonossa asennossa, venyttää selän ligamentteja haitallisesti. Nämä eivät ole pitkällä aikajänteellä hyviä asioita.” 

Jos istumisessa on paljon huonoja asioita, onko töiden tekeminen seisaaltaan ratkaisu? 

”Seisaaltaan teko ei ole itsessään ratkaisu, vaan liiasta seisomisestakin voi tulla ongelmia. Seisoessa saa polvet suoriksi ja lantionkulman auki, mitkä ovat hyviä asioita, mutta pitkät seisomisjaksot ovat keholle raskaita. Seistessään joutuu jännittämään lihaksia ja tukemaan selkää. Seisominen luo painetta polviin ja jalkateriin, mikä voi olla eritysesti ylipainoa omaaville ongelma.” 

 

"Terveellisyys työntekoon tulee myös työn mielekkyydestä. Päämme tykkää vaihtelusta – olipa se sitten paikan vaihtamista, tai asentojen ja aktiivisuuden vaihtelua."
- Olli Tikkanen, Fibion -

 

Olli myös muistuttaa, että silläkin on väliä, miten seisoo. Hän suosittelee seisomaan ennemmin dynaamisesti (eli asentoa vaihtaen) ja liikkuen kuin staattisesti (eli liikkumatta). 

”Seisominen poistaa kyllä tiettyjä istumisen haittoja, mutta ei juurikaan nosta meidän energiankulutustamme, jolloin seisomisen vaikutukset painonhallintaan ovat vähäisiä.” 

Vaihtelu virkistää  

Terveellinen tapa tehdä työtä on vaihdella asentoa ja liikkua. 

”Osa päivästä on täysin ok istua ja esimerkiksi kovaa keskittymistä vaativiin tehtäviin on usein helpompi keskittyä istualtaan. Välillä istumista on hyvä rikkoa seisomalla, jos tehtävät vaativat tietokoneen käyttämistä. Mutta jos työt mahdollistavat koneesta irrottautumisen, on hyvä suunnata vaikkapa kävelemään.” 

Jos työn tekeminen ei ole mahdollista aktiivisesti, Olli muistuttaa, että on hyvä tehdä pieniä täsmätaukoja työn lomassa esim. käydä kävelyllä, tehdä taukojumppaa tai miksei vaikka tanssia. 

Vaihtelu ei vaikuta meihin vain fyysisesti, vaan se on tärkeää myös mielen kannalta. Olli kertookin, että terveellisyys työntekoon tulee myös työn mielekkyydestä. Päämme tykkää vaihtelusta – olipa se sitten paikan vaihtamista, tai asentojen ja aktiivisuuden vaihtelua.  

”Helposti sama huone voi alkaa puuduttaa. Itse tein usein ennen koronaa aamupäivän töitä kotona ja iltapäivän kahvilassa, sillä paikan vaihdos piristää mieltä”, Olli kertoo. 

Jos muutoksen tekeminen omissa rutiineissa tai työyhteisössä tuntuu vaikealta, lue vinkit muutoksen tekemiseen! 

Vaihtelua aiempaan Fibion on itse saanut Yritystehtaan Hautomosta. 

”Hautomossa olo on tuonut työhön mielekkyyttä. Yksinkin voi tehdä oikeita päätöksiä, mutta ei välttämättä saa varmuutta siihen, onko tehnyt oikean päätöksen oikeassa kohtaa. Hautomossa olemme saaneet näkökulmia ja tukea päätöksentekoon.” 

”Startup-yrittäjänä suurin osa asioista on sellaisia, joissa sä et oo hyvä. Olen sitä mieltä, että apu, jonka startup-yrittäjänä saat, jonkun toisen alan asiantuntijalta, auttaa aina. Monesti sitä on aika yksin omien ideoiden ja päätösten kanssa, jolloin kaikesta avusta on hyötyä. Ja jos tällaista Yritystehtaan Hautomon kaltaista apua on saatavilla, kannattaa se ottaa vastaan”, Olli sanoo. 

performance-nurkkaus

Asiantuntijan parhaat vinkit terveempään työntekoon 

Vinkki 1: Kirjoita mahdollisimman vähän sähköposteja, tekstiviestejä yms.. 

”Olen huomannut ison eron, kun aloin lähettää ääniviestejä lähimmille kollegoille viestien kirjoittamisen sijaan. Puhuessa vapaudumme koneesta ja voimme liikkua vapaasti samalla. Puhumme jopa 4-5 kertaa nopeammin kuin kirjoitamme, jolloin asian ilmaisemiseen menee vähemmän aikaa. Ääniviesti mahdollistaa myös persoonallisemman viestimisen sekä luo erilaista tunneyhteyttä.” 

Vinkki 2: Pidä palaverit aktiivisemmin. 

”Lähden usein palaverien aikaan kävelemään, kun aihe ei vaadi koneella oloa. Toisaalta, jos palaveri vaatii koneella oloa, on hyvä varmistaa, tarvitseeko kaikkien olla koneella. Monesti teemme palavereissa niin, että toinen istuu koneella kirjoittamassa ja toinen voi olla samaan aikaan kävelemässä. Tämä toimii erityisesti luovaa ajattelua vaativissa palavereissa, sillä mieli tuottaa parempia ideoita kävellessä. Lisäksi se parantaa fyysistä kuntoa ja jaksat olla taas lenkin jälkeen paremmin koneella.” 

Vinkki 3: Pidä itsellesi mielekästä taukojumppaa – nosta painoja tai vaikkapa tanssi. 

”Itselläni on pieni punttisali autotallissa. Käyn 1–2 kertaa päivässä tekemässä 10-20 minuutin treenin. Heti, kun työpäivän aikana tuntuu, että ajatukset alkavat jumittaa, menen autotalliin, laitan rokin soimaan ja nostelen painoja. Se on todella mukavaa ja rentouttavaa, ja koneen ääreen palaa taas ihan uudella innolla. Olli muistuttaa, että lyhyessä treenissä parhaat edut saa isoilla painoilla.

”Saat siis lyhyestä taukojumpasta parhaiten irti, kun laitat siihen riittävästi intensiteettiä.”

Yritystehdas kannustaa ja valmentaa yrittäjiä hyvinvoivempaan arkeen Performance Programissa ja on mahdollistanut työpäivän helpon tauottamisen toimiston Performance-nurkkauksella. Nurkkauksesta löytyy niin puolapuita, kahvakuulia, pilatesrullia, fasciapalloja, kuminauhoja kuin kuntopyöräkin - joten työpäivän tauottaminen ja aktivoiminen on helppoa.

 

vinkit-terveellisempään-työelämään

avatar

Oona Tynkkynen

sisällöntuottaja #some #graafinensuunnittelu #viestintä oona@yritystehdas.fi 0400 249 616

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT