Skip to content
Yritystehdas7.3.2022 14:10

Ideasta Yritykseksi: kohti vastuullisempia markettireissuja

Sari Laakso, agrologi-opiskelija Jyväskylän ammattikorkeakoulusta hakeutui Yritystehtaan Ideasta yritykseksi -valmennukseen vuonna 2020 opettajansa ehdotuksesta. Laakson aiemmalla kurssilla esittelemä liikeidea oli opettajan mielestä niin hyvä, että se vaatii jatkokehittelyä. 

"Olen koulutukseni ja työni puolesta erittäin kiinnostunut raaka-aineista, siitä mistä ruoka tulee sekä miten se on tuotettu. Kaikilla ei ole kuitenkaan aikaa tai kiinnostusta viettää aikaa kaupan hyllyjen välissä lukemassa pientä pränttiä pakkausten kyljestä, ja ottamassa selvää missä ja miten ruoka on valmistettu", Laakso avaa.  

Laakso halusi ratkaista ongelman kehittämällä mobiiliapplikaation, jonka avulla tuotteista saisi helposti ja nopeasti tietoa. Tämä helpottaisi kuluttajan päätöksentekoa ja auttaisi kuluttamaan vastuullisemmin sekä omien arvojensa mukaisesti.

Onko sinulla idea, jota haluaisit kehittää kohti bisnestä? Tutustu, miten me Yritystehtaalla voimme auttaa sinua aloittavaa yrittäjää!

 

Tuotantokustannukset nousevat, mutta ruoasta ei haluta maksaa lisää 

Laakso on huolissaan siitä, että omien arvojen mukaista kuluttamista ei ole tehty vielä kovin helpoksi, jos haluaa suosia esimerkiksi luomua tai täysin kotimaisia tuotteita.  

"Kuluttajia ohjataan kaupassa jatkuvasti tiettyihin valintoihin esimerkiksi tarjouksilla ja esillepanoilla", Laakso kuvaa.  

Laakso haluaa liikeideansa avulla tuoda myös kuluttajille läpinäkyvämmäksi sitä, mistä ruoan hinta muodostuu. Aiheeseen perehtymättömälle kuluttajalle maataloustuottajan kulu- ja tulorakenne on täysin vieras.

Kotimaisen ruoan tuottamiseen vaikuttavien öljyn, lannoitteiden ja rehujen hinnat ovat olleet reippaassa nousussa, mutta tuottajalle maksettava hinta on pysynyt entisellään. Tämä ajaa monet tilat talousvaikeuksiin. Kun kaupassa tulee vastaan tarjous kilon perunapussista eurolla, jää siitä tuottajalle käteen 19 senttiä.  

"On tuottajien kannalta epäreilua, että korvaus on sama kuin ulkomaisella tuotteella, vaikka Suomessa raaka-aineet kasvatetaan lähes antibioottivapaasti puhtaassa ilmassa ja vedessä", Laakso sanoo. 

Kotimaista tuotantoa voi tukea ostamalla suoraan tilalta tai olemalla valmis maksamaan kotimaisesta hieman enemmän – kunhan varmasti tietäisi, että korotus myös päätyisi tuottajalle asti. 

"Nykyinen tukipolitiikka osaltaan ohjaa tiloja kasvamaan koko ajan. Pienten tilojen kohdalla näen, että luomu voisi olla yksi osa ratkaisua, sillä luomutuotteista on mahdollista saada hieman parempaa korvausta."

 

Ideasta Yritykseksi -valmennuksesta apua liikeidean kehittämiseen 

Laakso toivoo, että vastuullinen kuluttaminen olisi jokaiselle tulevaisuudessa helpompaa. Tällä hetkellä Laakson idea hautuu opiskelun ja päivätöiden vuoksi. 

Vaikka Laakson idea ei vielä päätynyt yritykseksi asti, hän kokee saaneensa Ideasta yritykseksi -valmennuksesta paljon apua. Käyttöliittymän ja tietokannan rakentaminen vaatii vielä paljon työtä ja ulkopuolista osaamista. 

"Valmennuksen parhaita puolia olivat henkilökohtainen apu, jota oman liikeidean kehittämiseen sai oikeaan aikaan, sekä muiden antama palaute. Olen varmasti hyödyntänyt kaikkea valmennuksesta saamaani materiaalia myöhemmin, kuten tiivistelmiä, ohjeistuksia ja vaikka sitä, miten hissipuhe muodostetaan", Laakso kiteyttää.

ideasta-yritykseksi-lotan-blogi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT