Skip to content
Oona Tynkkynen28.10.2019 14:03

Miten tulevaisuus muuttaa työelämää?

”Maailman muutos ei tule enää koskaan olemaan niin hidasta kuin se on nyt”, sanoo Gradian kehittämisasiantuntija Merja Salminen.

Digitalisaatio muuttaa työelämän rakenteita valtavalla tahdilla. Monia saattaa huolestuttaa, kuinka pärjää, jos oma ammatti häviää vaikkapa tekoälyn myötä. Tulevaisuuden työelämässä oman osaamisen tunnistaminen ja halu kehittyä ovat entistä tärkeämpiä ominaisuuksia. Joustavuus sekä ketteryys ottaa haltuun uusia asioita korostuvat, sillä ihminen saattaa työskennellä elämänsä aikana jopa viidellä eri toimialalla ja 17 eri ammatissa.

”Sosiaaliset nörtit eli henkilöt, jotka osaavat toimia ihmisten kanssa ja omaksuvat digitaalisia taitoja ovat tulevaisuuden menestyjiä. Myös osaamisen johtaminen yksilö- ja yritystasolla korostuu”, kuvailee Merja Salminen.

Tutkinnot ovat tärkeitä, mutta painoarvoa tulee yhä enemmän yksilön osaamiselle, jota voi täydentää nano- tai mikrotutkinnoilla tarpeen ja mielenkiinnon mukaan. Oppiminen on koko elämän mittainen matka.

Työn on murroksessa ja asiantuntija- ja freelancertyön määrä kasvaa koko ajan. Freelancerit ovat usein modernin ajan tietotyöläisiä, joiden työpaletti koostuu useammasta osasta.  Myös tiimityön merkitys korostuu. Innovaatio- ja yrittäjyysaslustat kuten Yritystehdas tai Crazy Town ovat yrittäjälle erinomaisia paikkoja laajentaa verkostojaan.

”Hollywood-talous tarkoittaa sitä, että työprojekteissa kootaan yhden toimeksiannon ympärille tiimi. Tämä auttaa myös yrittäjiä toimeksiantojen saamisessa, koska osaaminen kootaan juuri sen tarpeen ympärille, joka asiakkaalla on. Lopputulos on Hollywoodissa elokuva, yrityselämässä pienten toimijoiden yhdessä tekemä isompi projekti”, kuvailee Crazy Townin asiantuntija Mikko Korpela.

Kun asiantuntijatiimit kootaan tarpeeseen ja niiden kokoonpano voi vaihtua. Kokonaisuus on näin optimoitu, eikä projektissa ole ylimääräisiä kiinteitä kuluja. Haasteena voi olla ihmisten vaihtuvuus, myyntiosaamisen laatu ja luottamuksen rakentuminen, joka voi vaatia aikaa.

 

Tulevaisuudessakin tarvitaan uusia yritysideoita

Uusyrityskeskus edistää uusien, elinkelpoisten yritysten ja työpaikkojen syntymistä Keski-Suomeen. Sieltä saa konkreettista apua jo siinä vaiheessa, kun bisnes on vasta ajatustasolla. Uusyrityskeskus auttaa jalostamaan ideasta liikeidean ja yrityksiä perustetaankin vuosittain 400-500.

”Harvoin yrittäjyydessä ensimmäinen idea on se lopullinen. Joskus on hyvä edetä vaiheittain: ensin idean testaaminen, sitten kevytyrittäjyys, sivutoiminen yrittäjyys ja lopulta kokopäiväinen yritystoiminta”, kannustaa Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Teemu Pinomäki.

Yritystehdas ja Uusyrityskeskus tekevät yhteistyötä. Kun ideassa on kasvupotentiaalia, ohjataan yrittäjä sparraukseen Yritystehtaalle.

”Keski-Suomessa on huippuhyvä yrittäjyyden ekosysteemi, josta saa apua ja tukea kaikkiin yrittäjyyden vaiheisiin”, tiivistää Teemu Pinomäki.

Tutustu Yritystehtaan Hautomoon sekä Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Gradian opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnan jäsenille suunnattuihin yrittäjyysvalmennuksiin!

---

Blogi on koostettu Yritystehdas Pop upin Tiimi & tulevaisuuden työ -teemapäivän haastatteluista.

Kuuntele lisää Merja Salmisen, Mikko Korpelan ja Teemu Pinomäen ajatuksia tiimeistä ja tulevaisuuden työstä Spreakerista tai katso haastattelut videoina YouTubesta:

Merja Salminen:

Kuuntele "Tiimi & tulevaisuuden työ, Yritystehdas" podcast

Mikko Korpela:

Kuuntele "Tiimi & tulevaisuuden työ, Yritystehdas" podcast

Teemu Pinomäki:

Kuuntele "Tiimi & tulevaisuuden työ, Yritystehdas" podcast

avatar

Oona Tynkkynen

sisällöntuottaja #some #graafinensuunnittelu #viestintä oona@yritystehdas.fi 0400 249 616

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT